Krokiety z grzybami i surówka z kapusty pekińskiej.( Porcja na 15 szt.)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
2 szklanki mleka,
1 szklanka wody,
szczypta soli,
2 łyżki oleju.
Przygotować ciasto naleśnikowe o lekkiej konsystencji.
Usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz do krokietów:
grzyby leśne lub 70 dkg pieczarek,
1 cebula,
sól, pieprz czarny i szczypta ziołowego,
25 dkg sera zółtego twardego.
Usmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić i przesmażyć wszystkie składniki.
wykonanie:
Utrzeć ser na tarce jarzynowej. Przygotować 2 rozbełtane jajka i tartą bułkę do obtaczania krokietów.
Na każdy naleśnik nakładać porcję grzybów, posypać tartym serem i zwinąć.
Następnie obtoczyć w jajku i tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Surówka:
1 kapusta pekińska, 2 marchewki, 2 jabłka, 1 cebula, sól, cukier, pieprz czarny , sos sałatkowy koperkowo-ziołowy, oliwa z oliwek lub majonez.
Kapustę kroimy w paski, dodajemy utarte na tarce jarzynowej jabłka i marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić, wymieszać, jak zmiękną składniki doprawić oliwą lub majonezem.
SMACZNEGO